Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


13.08.2024
Nad hvězdárnou opět padaly hvězdy

Jako každý rok se i letos sešli nadšení pozorovatelé ze širokého okolí, aby pod rouškou tmy ulehli na hvězdárenské louce a společně číhali na krásné Perseidy, jejichž aktivita právě večer 12. srpna vrcholila. Ti, kteří spatřené meteory počítali, hlásili za večer až 29 perseid, což je číslo vskutku krásné. K vidění ovšem nebyly jen „padající hvězdy“, v kopuli hlavní budovy byla také možnost dalekohledem sledovat Měsíc, jasné hvězdy a okolo jedenácti hodin i Saturn.
„Troufám si říci, že se akce velmi vydařila. Děkujeme všem za návštěvu a těšíme se na další ročník,“ dodává nakonec ředitel hvězdárny.

07.08.2024
Byla zahájena stavba nové budovy Kulturně-kreativního centra

Byla zahájena stavba nové budovy Kulturně-kreativního centra (KKC), která vyroste na místě někdejších garáží u ulice J. K. Tyla. Ty už byly srovnány se zemí a nyní se pokračuje v budování hlubokých základů.  KKC nabídne především mládeži prostor pro tradiční i netradiční vzdělávací akce. Nejen mládež bude mít zde, v KKC vybaveném adekvátně zařízenými prostory nejen učeben a pracoven, ale také laboratoří možnost se experimentálně i prakticky na vědě a výzkumu podílet.  Objekt by měl začít sloužit veřejnosti od konce roku 2025.

05.08.2024
Hvězdárnu Valašské Meziříčí najdete nově i na Instagramu

Hvězdárnu zde můžete sledovat pod jménem astro_hvm a mít tak sice méně odbornou, ale zato přístupnější formu informování nejširší veřejnosti o naší činnosti jako na dlani.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » Program » Mediální výstupy » Návštěvnost hvězdárny v roce 2011

Návštěvnost hvězdárny v roce 2011

Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace Zlínského kraje, se může za loňský rok (tj. za rok 2011) pochlubit velmi vysokou návštěvností v porovnání s minulými roky. Například v porovnání s předcházejícím rokem 2010 bylo uspořádáno o 134 akcí více, návštěvnost Hvězdárny Valašské Meziříčí vzrostla o 11 327 osob, čímž dosáhla celkového počtu 26 755 návštěvníků (z toho 21 029 připadlo na mládež do 18 let).

Počet obyvatel města Valašské Meziříčí se udává číslem 26 930 (údaj k 26. březnu 2011 ke dni sčítání lidu). To znamená, že každý obyvatel Valašského Meziříčí by teoreticky musel v roce 2011 hvězdárnu navštívit. Žádná ze srovnatelných a větších hvězdáren nemá takovýto poměr návštěvnosti k počtu obyvatel města, v němž se nachází.

Zvýšený počet akcí a zvýšený počet návštěvníků kladl i zvýšené nároky na pracovníky hvězdárny. Nutno připomenout, že za zvýšenou návštěvností stojí především uspořádání mimořádných akcí pro školy, ale i pro ostatní skupiny obyvatel.

K mimořádné návštěvnosti přispěly například putovní výstavy zhotovené v rámci projektu Výstavou ke spolupráci a poznání, na kterém jsme spolupracovali s Kysuckou hvězdárnou v Kysuckom Novom Meste (Slovenská republika). Výstavy byly zapůjčovány základním a středním školám ve Zlínském kraji, v řadě případů je doplnily přednášky a pozorování Slunce s odborným výkladem pomocí nových přenosných dalekohledů.

V rámci projektu Obloha na dlani, na kterém spolupracujeme s Hvězdárnou v Partizánskom (Slovenská republika), byl připraven například program Laboratoř vědomostí. Jednotlivé programy jsou zaměřeny na optiku a optické jevy, magnetismus, elektrostatiku a automatizaci a robotiku. Další aktivitou projektu bylo uspořádáni semináře s názvem Kosmonautika a raketová technika s podtitulem Kosmické technologie – pilotované lety. Hostem semináře byl slovenský kosmonaut Ivan Bella. Účast: 102 posluchačů z řad široké veřejnosti (z České republiky, Slovenska a Polska).

V rámci projektu přeshraniční spolupráce KOSOAP (Kooperující síť v oblasti astronomických odborně-pozorovatelských programů) byla v objektu hvězdárny vybudována specializovaná učebna, která sloužila k pořádání vzdělávacích soustředění studentů.

Poměrně značný zájem o hvězdárnu projevili rovněž rekreanti a rodiny s dětmi v období letních prázdnin a dovolených. V tomto období byla hvězdárna otevřena pro individuální návštěvníky, rodiny a menší skupiny nejen v pracovní dny ve večerních hodinách, kdy jsme pořádali klasické programy u dalekohledu zaměřené na pozorování objektů večerní oblohy, ale i v denní dobu (včetně soboty).

Mezi nejvíce navštívené akce (a akce, které měly širokou publicitu i ve sdělovacích prostředcích) patřila návštěva amerického astronauta Andrewa A. Feustela (který má velice kladný vztah k České republice prostřednictvím své manželky, jejíž matka pochází z Česka). Jeho pobyty ve Zlíně a ve Valašském Meziříčí působily na obyvatele Valašska doslova jako magnet. Každou z jeho besed doplněných autogramiádou navštívilo přes 600 osob. Hvězdárna Valašské Meziříčí se významnou měrou podílela na organizaci této akce.

Návštěvnost Hvězdárny v roce 2011 rovněž vynikne v porovnání s návštěvností v jednotlivých rocích. Vydáme-li se zpět proti proudu času, zjistíme, že vyšší roční návštěvnost zažila hvězdárna až v roce 1984. Za celou dobu více než 55leté existence Hvězdárny Valašské Meziříčí byl rok 2011 sedmým v pořadí, pokud se týká počtu návštěvníků.

Roky s nejvyšší roční návštěvností shrnuje následující tabulka:

Rok Počet akcí Počet návštěvníků
1984         944 31 153
1981 1 133 29 855
1978    968 29 036
1982 1 085 28 653
1983 1 044 28 566
1977    991 28 070
2011    709 26 755

 

Podrobnější informace o vzdělávací činnosti Hvězdárny Valašské Meziříčí, p. o. budou uveřejněny ve výroční zprávě.

autor: František Martinek


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, Mobil: 777 277 134, E-mail: info@astrovm.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies | Vyrobil: WebConsult.cz