Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » O nás » Novinky » Hvězdárna, jak ji neznáte (1990-1991)

Hvězdárna, jak ji neznáte (1990-1991)

30.11.2023

Seriál o hvězdárně, tak jak ji prožívali a zažívali naši předchůdci. V tomto díle nakoukneme do minulého století, kdy na počátku 90. let se zdálo, že hvězdárny zaniknou v rámusu rodícího se kapitalismu. 

V polovině roku 1990 bylo již zřejmé, že společensko-ekonomické poměry se změní a nastane celková transformace společnosti. V tomto kontextu se měla proměnit i hvězdárna, ale nikdo nevěděl, jak tato proměna bude vypadat a co se ní a jejími lidmi stane.

První velkou změnou byl odchod Ing. Bohumila Malečka CSc. (1923-2008), který na hvězdárně působil jako ředitel od roku 1961. Další velkou změnou, která se odehrála v průběhu roku 1991 byla změna zřizovatele. Stávající Okresní národní výbory (ONV) byly transformovány na Okresní úřady (OÚ) a proběhla delimitace, která se dotkla i hvězdářů. Počátek a průběh těchto změn zamotal tehdejším hvězdářům hlavu natolik, že nová ředitelka hvězdárny RNDr. Marie Vykutilová CSc. se musela pokusit najít zcela nového zřizovatele. 

V listopadu 1990 se s dopisem obrátila na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy s tím, že hvězdárna jako konzultační středisko pomaturitního studia astronomie, organizátor praktik pro studenty pedagogiky ostravské univerzity a organizátor seminářů pro učitele je vhodným partnerem pro nově se rodící univerzitou v Opavě s tím, že spolupráce je již předjednána na bázi kurzů pro učitele, přípravě bakalářského studia astronomie a výuce astronomie v rámci přípravy pedagogů fyziky. Tehdejší náměstek ministra školství prof. RNDr. Libor Pátý se k dané věci vyjádřil kladně, a dokonce uvedl v jaké organizační podobě by mohla hvězdárna v rámci univerzity působit. Zároveň zdůraznil, že to nebude možné realizovat v rámci rozpočtu nově vznikající univerzity. Ten by se musel navýšit o cca 800 000 Kčs, tedy o částku nutnou pro provoz hvězdárny v uvedeném roce.

Ředitelka hvězdárny svůj boj ale nevzdala a v polovině roku 1991 oslovila Ministerstvo kultury, konkrétně odbor osvěty. Předmětem jejího dopisu byla snaha o začlenění hvězdárny přímo pod ministerstvo kultury s tím, že by existovala jako účelové zařízení některé z vysokých škol. V tom samém čase oslovila znovu ministerstvo školství a místopředsedu vlády Ing. Antonína Baudyše CSc. (1946-2010). Dále pak Sdružení hvězdáren a planetárii, jako zájmovou organizaci, kde hledala podporu nejen pro sebe, ale i pro ostatní hvězdárny, které na území tehdejšího Československa působily. Tato její snaha zůstala bez zásadní odezvy, a tak se může z uvedeného zdát, že urputná snaha tehdejší ředitelky hvězdárny byla neúspěšná.

Ve skutečnosti tomu tak není, jejím primárním cílem bylo zabránit, aby při probíhající delimitaci se zakladatelem hvězdárny nestala obec, ale minimálně okresní úřad. Cituji: „Po zrušení okresních úřadů, možná i dříve, bychom se měli stát zařízením městských. Byla by to škoda, kdyby se naše činnost musela omezit jen na akce místního významu, a navíc asi těžko budou finance.“ Lze to interpretovat jako snahu zabránit situaci, že bude rozsah činnosti hvězdárny omezen. A nebyla nastoupena cesta procesu marginalizace a zániku. Sekundárním cílem bylo najít odpovídajícího partnera, který by pozvednul její význam a zajistil jí budoucnost.  

autor: Radek Kraus


   
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies