Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


03.06.2024
Neformální setkání partnerů klíčového projektu Hvězdárny Valašské Meziříčí

Poslední květnovou středu roku 2024 se v areálu Hvězdárny Valašské Meziříčí, p. o. uskutečnilo setkání partnerů projektu Kulturního a kreativního centra – Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. V současné době finišují přípravy pro zahájení samotné stavby nového objektu, ale stejně tak se snažíme nacházet a rozvíjet spolupráci s řadou partnerů, kteří nám mohou s činností v nových prostorách pomoci.

14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní » Aktuality AK » C/2014 Q2 Lovejoy - kometa roku 2015?

C/2014 Q2 Lovejoy - kometa roku 2015?

16.01.2015

Mnozí z vás si jistě všimli, že v posledních dnech se na internetu, převážně na webech věnujících se astronomii, objevují fotky zelenkavé komety pořízené v různých částech světa. Kromě toho zde lidé píší zkušenosti a zážitky s jejím pozorováním, a to dokonce i z měst. O jakou kometu se tedy jedná a můžeme ji vidět pouhým okem?

 

Tato kometa byla objevena 17. srpna 2014 a dostala označení C/2014 Q2 (Lovejoy) podle svého objevitele, australského amatérského astronoma (Terry Lovejoy). V době svého objevení měla jasnost pouze 14,8 magnitudy, byla tedy na hranici vizuálního pozorování a první odhady nebyly moc optimistické, kometa měla dosáhnout v maximu jasnosti zhruba 11 magnitudy. V té době si skoro nikdo nedokázal představit, že by mohla zjasnit až na 4 magnitudu, jak je tomu nyní.

Její zjasňování bylo opravdu rapidní a nečekané. Již v prosinci, tedy 4 měsíce od jejího objevení, měla jasnost 7,4 magnitudy. V té době však byla pro nás, pozorovatele severní polokoule, ještě skryta pod jižním obzorem. Teprve 9. ledna překročila nebeský rovník a oficiálně se stala i objektem severní oblohy. V průběhu ledna bude kometa rychle stoupat mezi zimními souhvězdími. Nyní se nachází v souhvězdí Býka, za pár dní se přesune do souhvězdí Berana, dále do Trojúhelníku a Andromedy. Její deklinace bude i nadále stoupat, až se stane cirkumpolárním, tedy nezapadajícím objektem.

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) je dlouhoperiodická kometa, ve vnitřní Sluneční soustavě není tedy kometa s největší pravděpodobností poprvé. Nejblíže Zemi byla kometa 7. ledna, a to ve vzdálenosti zhruba 0,47 AU. Přísluním (perihelem) pak prolétne 30. ledna ve vzdálenosti 1,29 AU od Slunce. Tyto staré komety jsou známé tím, že k výraznějšímu zjasnění u nich dochází až v blízkosti Slunce. A proto nás, na rozdíl od nových komet z Oortova oblaku, často příjemně překvapí. Kometa by měla být vidět ještě několik měsíců. Její slábnutí by pak mohl příjemně ovlivnit efekt nazývaný perihelová asymetrie, který bývá častý právě u takových komet, jakou je C/2014 Q2 (Lovejoy). Jedná se o rychlé zjasnění před perihelem a pomalé slábnutí po něm. To by znamenalo, že kometu budeme moci pozorovat pouhým okem či menšími dalekohledy minimálně do června.

Pokud nám počasí dovolí, využijte i vy šanci vidět pravděpodobně nejjasnější kometu roku 2015. Nyní nastávají nejlepší dny pro pozorování, jelikož Měsíc se nachází mezi poslední čtvrtí a novem a nebude tedy rušit pozorování svým svitem. Nyní, v půlce ledna, vrcholí kometa již kolem 20. hodiny, nalézt se ji můžete pokusit podle přiložené mapky. Kometu lze nejlépe spatřit s použitím triedru či menšího dalekohledu, pouhým okem ji spatříte mimo město a na nepřesvětlené obloze.

 

Mapka k naleznutí komety v období leden až duben 2015. 

 

Kometa v lednu 2015. 

Zdroj:

http://scully.cfa.harvard.edu/cgi-bin/returnprepeph.cgi?d=c&o=CK14Q020

http://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/observing-news/spot-comet-lovejoy-tonight-122920141/

autor: Sylvie Gorková


   

Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, Mobil: 777 277 134, E-mail: info@astrovm.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies | Vyrobil: WebConsult.cz