Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


03.06.2024
Neformální setkání partnerů klíčového projektu Hvězdárny Valašské Meziříčí

Poslední květnovou středu roku 2024 se v areálu Hvězdárny Valašské Meziříčí, p. o. uskutečnilo setkání partnerů projektu Kulturního a kreativního centra – Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. V současné době finišují přípravy pro zahájení samotné stavby nového objektu, ale stejně tak se snažíme nacházet a rozvíjet spolupráci s řadou partnerů, kteří nám mohou s činností v nových prostorách pomoci.

14.04.2024
Víkendová stáž studentů Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR

Již tradičně se minimálně jednou za rok na naší hvězdárně objeví studenti předmětu SLO/PA Univerzity Palackého v Olomouci, Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR. Stejně tomu bylo i letos, ale přece jen ta letošní stáž byla něčím výjimečná… světe div se, vyšlo nám počasí! A čím vším se studenti u nás zabývali? Hlavními tématy byly astronomické přístroje, astronomická pozorování a jejich zpracování.

18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní » Aktuality AK » Zákryt Venuše Měsícem 1.12.2008

Zákryt Venuše Měsícem 1.12.2008

26.11.2008

V pondělí 1.12. 2008 se ve večerních hodinách se krátce po západu Slunce na obloze odehraje zajímavý astronomický úkaz, zákryt planety Venuše naším Měsícem. Celé divadlo svou blízkou přítomností obohatí také Jupiter.

V době zákrytu, který pro Valašské Meziříčí nastane v 17h 19 minut 18 sekund SEČ, se objekty budou nacházet ve výšce jen 9° nad jihozápadním obzorem.

Postupné schovávání kotoučku Venuše za neosvětlenou část 4 dny starého Měsíce potrvá asi 60 s, a začne tedy již o minutu dříve, tedy v 17:18:18 SEČ.

Úkaz potrvá 1 hodinu 15 minut a skončí v 18:27:15 SEČ výstupem Venuše zpoza osvětlené části Měsíce.

Výstup opět začne o něco dříve, tentokrát o cca 50 s v 18:25:25 SEČ. V té době se však Venuše bude nacházet jen 1.5° nad obzorem.

Asi 2° severně od Venuše (- 4,1 mag) nalezneme jen o málo slabší Jupiter (-2.0 mag). Těsné přiblížení dvou nejjasnějších planet na vzdálenost méně než 5° bude pozorovatelné již od 26. listopadu do 5. prosince.

Dne 1. prosince ve 2 h SEČ dojde ke konjunkci těchto těles – jejich rovníkové souřadnice (rektascenze či hodinový úhel) budou stejné. Úhlově nejblíže tělesa budou v 1.12. zhruba v 10 h dopoledne, oproti konjukci se však jedná o rozdíl pouze asi 1' (obloukové minuty).   

Situaci na obloze 1. prosince 2008 v 17:00 SEČ zachycuje obrázek nahoře, v detailu pak vpravo.  Průběh úkazu mezi 17:00 SEČ až 21:00 SEČ je znázorněn na přiložené animaci. Slunce zapadá 1.12. v 16:01 SEČ.

Podaří-li se vám přiblížení planet, případně samotný zákryt fotograficky zaznamenat, snímky nám můžete zaslat na adresu jsrba@astrovm.cz. Ty nejlepší budou s vaším souhlasem zveřejněny ve fotogaleii na našich stránkách.


Animace průběhu zákrytu planety Venuše Měsícem dne 1. prosince 2008. Konec úkazu se odehraje nízko nad obzorem (hnědá plocha přicházející z pravého dolního rohu). Animace je v rovníkových souřadnicích, polohu horizontu představuje přibližně úhlopříčka z levého dolního do pravého horního rohu.

autor: Jiří Srba


   

Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, Mobil: 777 277 134, E-mail: info@astrovm.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies | Vyrobil: WebConsult.cz