Hvězdárna Valašské Meziříčí
www.astrovm.cz
Zřizovatelem organizace je
   


18.03.2024
Hvězdárna na Den hvězdáren a planetárií představila nové modely Slunce a Země

Také valašskomeziříčská hvězdárna se v pátek 15. 3. 2024 zapojila do celorepublikového Dne hvězdáren a planetárií, aby veřejnosti představila práci těchto pracovišť, jejich význam a přínosy. Připravili jsme bohatý program od odpoledních až do večerních hodin, kdy si mohli trpěliví návštěvníci prohlédnout nejen našeho nejbližšího nebeského souputníka, ale také největší planetu Sluneční soustavy Jupiter. Odpolední programy byl určený zejména dětem a v podvečer jsme veřejnosti slavnostně představili dva nové nafukovací modely těles nebeských, Slunce a naší planety Země.

05.01.2024
Činnost Klubu nadaných dětí ve školním roce 2023/2024

Klub nadaných dětí funguje na hvězdárně od roku 2019. Klub se každý nový školní rok otevírá pro nové zájemce, výjimkou byl hned první ročník, který se kvůli covidovým omezením protáhl na roky dva.
Ve školním roce 2023/2024 klub navštěvuje 8 chlapců ve věku 8-10 let se svým jedním rodičem.

15.12.2023
Zapomenuté výročí – Bohumil Maleček

V letošním roce uplynulo 100 let od narození Ing. Bohumila Malečka CSc., který působil na hvězdárně ve Valašském Meziříčí v letech 1961-1989 nejen jako ředitel, ale i jako odborný pracovník a organizátor sítě pozorovatelů zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy. Vystudovaný geoget se specializací na astronomickou geodézii. 

Přihlašte se k odběru aktualit AKA, novinek z hvězdárny a akcí:

S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Více informací o zasílání novinek

Nacházíte se: Úvodní stránka » O nás » Novinky » Letní astronomický tábor 2016

Letní astronomický tábor 2016

05.09.2016

„...dvě stě šestnáct hodin smíchu a zábavy...“, i tak lze charakterizovat již realizovaný třiadvacátý ročník astronomického tábora, který se uskutečnil v srpnu (5. 8. – 14. 8. 2016) na hvězdárně ve Valašském Meziříčí.

Letního putování vesmírem, jak zní oficiální název akce, se zúčastnilo dvacet dva dětí ve věku od 9 do 15 let. Program tábora se opíral o zkušené lektory, kteří se dlouhodobě věnují pedagogické činnosti. V průběhu necelých deseti dnů se děti naučily zacházet s astronomickými dalekohledy, pronikly do tajů orientace na nebeské sféře, prozkoumaly atmosféru Slunce. Vedle zmíněných praktických úkolů probíhaly i teoretické přednášky doprovázené hádankami a experimenty. Nechybělo ani programování robotických vozítek a mechanických paží.  

Prázdniny jsou určeny k odpočinku dětí a v tomto duchu probíhaly i hry. Vedle již známých a odzkoušených seznamovacích a poznávacích aktivit si děti zahrály například Bingo, vyrobily TOKAMAK a rakety. Nechybělo ani testování fyzických a duševních schopností. V duchu probíhající olympiády v Riu jsme na hvězdárně uspořádali malou sportovní soutěž složenou z neolympijských disciplín: oscilátor, Hollywood, tachyon apod. Duševní síly jsme měřili při hlavolamech, hádankách a astronomickém testu.

K létu patří také cestování a výlety. Nejdříve jsme podnikli turistický výlet na trase Bumbálka-Bílá. Cestu valašskou krajinou s typickými pasekami jsme si zpestřili hrou na medvěda bouřku. Druhý výlet byl realizován na zámku Kunín a v Novém Jičíně.

Tímto chceme také poděkovat rodičům za jejich důvěru a ochotu vyslat své děti na vzdělávací tábor, pořádaný Hvězdárnou Valašské Meziříčí, příspěvkovou organizací Zlínského kraje.

Zúčastněte se příští rok i vy!

 

autor: Radek Kraus


   
12
12
Tato stránka je vytištěna z webu www.astrovm.cz
Těšíme se na Vaši návštěvu.
WebArchiv Hvězdárna Valašské Meziříčí, příspěvková organizace, Vsetínská 78, 757 01 Valašské Meziříčí
Příspěvková organizace Zlínského kraje. Telefon: 571 611 928, E-mail: info@astrovm.cz, Vyrobil: WebConsult.cz
Jak chráníme Vaše osobní údaje | Nastavení cookies